سر فصل ها
Toggleآزمایش های تشخیصی حیوانات خانگی راهیه که میتونین باهاش وضعیت سلامت پتتون رو مانیتور کنین.
پت ها هم مثل انسان ها برای ارزیابی دقیق عملکرد بدنشون نیاز به آزمایش های تشخیصی حیوانات خانگی مختلف دارن؛ از جمله آزمایش خون، آزمایش ادرار، آزمایش انگل و …
در این مقاله سعی می کنیم شما رو با مهم ترین آزمایش های تشخیصی حیوانات خانگی آشنا کنیم؛ پس همراهمون باشین.
اولین مورد از آزمایش های تشخیصی حیوانات خانگی: آزمایش CBC
آزمایش CBC (شمارش کامل سلول های خونی) یه آزمایش متداول برای بررسی کلی سلامت پت شماست و این آزمایش برای مانیتورینگ حیوانات تحت درمان هم کاربرد داره.
همین الان از متخصص برای سلامت سگت کمک بگیر
پارامتر های آزمایش CBC
۱. RBC: شمارش تعداد گلبول های قرمز.
۲. HCT: هماتوکریت. هماتوکریت در واقع درصد گلبول های قرمز در کل حجم خونه. اندازه گیری هماتوکریت به تشخیص بعضی موارد کمک میکنه.
۳. HGb: هموگلوبین. این پارامتر یکی از پروتئین های موجود در گلبول های قرمز خونه که حاوی آهنه و وظیفه حمل اکسیژن در خون رو به عهده داره.
افزایش این سه پارامتر معمولا نشون دهنده کم آبی و یا برخی بیماری هاست و کاهش این پارامتر ها نشون دهنده کم خونیه.
۴. MCV: حجم متوسط سلول. افزایش این فاکتور نشون دهنده وجود سلول های جوان در خون در پاسخ به کم خونیه و کاهش اون نشون دهنده کمبود آهنه.
۵. WBC: از دیگر پارامتر های مهم آزمایش CBC میتونیم به گلبول های سفید اشاره کنیم. افزایش WBC نشون دهنده استرس و التهاب و هیجان و کاهش اون می تونه به دلیل مشکلات مغز استخوان باشه.
برای دسترسی به مقاله های دیگه وتوریا میتونی اینجا کلیک کنی!
ما انواع مختلفی گلبول سفید داریم که هر کدوم وظایف متفاوتی به عهده دارن و بعضی به صورت عمومی و بعضی به طور اختصاصی با عوامل بیماری زا مبارزه میکنن. نسبت هر کدوم از این گلبول های سفید در خون مشخصه. تغییر در الگو های انواع گلبول های سفید هم نشون دهنده بیماری های مختلفه؛ مثلا افزایش ائوزینوفیل ها بیانگر مشکلات انگلیه. افزایش نوتروفیل ها می تونه در روند بیماری های عفونی اتفاق بیفته و همچنین افزایش لنفوسیت ها نشون دهنده استرسه.
۶. پلاکت ها: فاکتور مهم دیگه آزمایش CBC، بررسی پلاکت هاست که در بررسی مشکلات انعقادی اهمیت زیادی داره.
اگه نیاز به دریافت آزمایش خون حیوانات خانگی در منزل داری کلیک کن!
دومین مورد از آزمایش های تشخیصی حیوانات خانگی: آزمایش بیوشیمیایی
این آزمایش به ارزیابی دقیق بسیاری از ارگان های بدن کمک می کنه:
- کلیه
۱. BUN: بیانگر نیتروژن اوره خونه.
افزایش این پارامتر نشون دهنده عملکرد نامناسب کلیه هاست.
۲. crea: کراتینین
افزایش این فاکتور هم معمولا در مشکلات کلیوی رخ میده.
۳. P: فسفر
- کبد
۱. ALT: آلانین آمینو ترانسفراز
افزایش این فاکتور نشون دهنده آسیب سلول های کبدیه.
۲. ALP: آلکانین فسفاتاز
افزایش این آنزیم معمولا در عارضه های کبدی رخ میده. (کول استاز: انسداد مجاری صفراوی)
از آزمایش بیوشیمیایی خون میتونیم برای بررسی میزان پروتئین خون، الکترولیت ها و بررسی عملکرد پانکراس هم استفاده کنیم.
سومین مورد از آزمایش های تشخیصی حیوانات خانگی: آزمایش ادرار
بعد از جمع آوری ادرار و بررسی اون میتونیم عملکرد کلیه هارو ارزیابی کنیم. همچنین برخی از بیماری های متابولیک بدن هم با آزمایش ادرار قابل رهگیریه.
نمونه ادرار باید پس از جمع آوری فورا تجزیه و تحلیل بشه یا داخل یخچال نگهداری شده و در اسرع وقت پس از جمع آوری به آزمایشگاه منتقل بشه. همینطور نمونه های ادرار نباید منجمد یشن، چون انجماد چندین ویژگی مهم ادرار رو تغییر میده. آزمایشاتی که معمولاً بر روی نمونه های ادرار انجام میشه شامل ارزیابی شکل ظاهری ادرار و رنگ و بو، محتوای شیمیایی و رسوباتشه. ادرار طبیعی باید زرد رنگ و شفاف باشه و کدورتی نداشته باشه. کدر بودن رنگ ادرار میتونه نشون دهنده عفونت مجاری ادراری یا حتی مثانه باشه.
تجزیه و تحلیل شیمیایی ادرار شامل تعیین وزن مخصوص (چگالی)، pH (درجه اسیدیته یا قلیایی)، مقدار پروتئین، گلوکز، سلول های خونی تجزیه شده و غیره ست. تغییر هر یک از این پارامتر ها ممکنه نشون دهنده بیماری، آسیب یا نقص در بافت های ادراری باشه.
اگه دامپزشک به مشکلات و عفونت مثانه شک داشته میتونه با سرنگ و سرسوزن مستقیما از مثانه نمونه برداری کنه و بعد کشت باکتریایی تهیه کنه. به این فرآیند سیستوسنتز میگن.
ما باور داریم که دوست پشمالوی شما شایسته بهترین مراقبت هاست. به همین دلیل اینجا هستیم و قراره به راحت ترین حالت ممکنه توی روند درمانی حیوان خانگیتون کمکتون کنیم. بسیاری از آزمایش های تشخیصی در منزل شما و با کمک دامپزشکان و کارشناسان وتوریا قابل انجامه. اگه میخوای بیشتر راجع به خدمات دامپزشکی در منزل وتوریا بدونی کلیک کن!
منبع: vetclinicmission
رزیدنت تخصص جراحی دامپزشکی