سر فصل ها
Toggleمشکلات رفتاری گربه ها یکی از دغدغه های اصلی سرپرست های گربه هاست. گربه ها مثل انسان ها احساسات مختلفی از جمله ترس، گرسنگی، اضطراب، ناامیدی و بسیاری از حس های دیگه رو تجربه میکنن و ممکنه که روی رفتار اون ها تاثیر بذاره. اما یکسری از مشکلات رفتاری گربه ها در سن کم وجود داره که جز رفتارهای نامطلوب تلقی میشه و میتونه بر روی کیفیت زندگی خود گربه و همچنین سرپرست اون گربه، تاثیر بذاره. خبر خوب اینکه بسیاری از مشکلات رفتاری گربه ها قابل اصلاح هستن و شما میتونین با داشتن صبر و حوصله، این مشکلات رفتاری گربه ها رو برطرف کنین.
همین الان از متخصص برای سلامت گربه ات کمک بگیر
دلیل بوجود اومدن مشکلات رفتاری گربه ها چی میتونه باشه؟
گربه ها اصولا شخصیت مرموزی دارن بنابراین کشف علت برخی از مشکلات رفتاری گربه ها میتونه یه امر چالش برانگیزی باشه. البته اینم باید بهتون بگم که هر گربه شخصیت متمایزی داره و همین موضوع میتونه درک مشکلات رفتاری گربه ها رو دشوارتر کنه.
۱- سر و صدا کردن:
بعضی وقت ها ممکنه صدای زوزه یا ناله کردن گربتون رو درست موقعی که تازه به تخت خواب رفتین تا استراحت کنین، بشنوین. ان رفتار برای گربه ها میتونه کاملا طبیعی باشه. دلیلشم اینه که گربه ها درست مثل اجدادشون، شب زی هستن و بنابراین ممکنه شب ها اون هم زمانی که شما قصد استراحت دارین، فعال تر باشه؛ با این حال ممکنه این امر نشونه ای از مشکلات رفتاری گربه شما باشه.
زوزه کشیدن میتونه نشونه ای از پیری در گربه های مسن باشه.
بعضی از نژادها مثل گربه های نژاد سیامی، ممکنه برای جلب توجه شما در شب با صدای بلند، میومیو کنن.
همونطور که بالاتر هم بهتون گفتیم، میومیو کردن گربه ها در نیمه شب میتونه به این خاطر باشه که انرژی گربتون توی اون ساعت ها بیشتره.
میومیو کردن و زوزه کشیدن گربه ها در طول روز میتونه نشونه ی درد داشتن گربه ی شما باشه. شما ممکنه این صداها رو زمانی از گربتون بشنوین که داخل ظرف خاکشه و داره برای ادرار یا مدفوع کردن تلاش میکنه و در عین حال، ناراحتی و درد زیادی رو تجربه میکنه.
میو کردن، ناله کردن یا زوزه کشیدن در طول روز میتونه از مشکلات رفتاری گربه ها به حساب بیاد که توجه شما رو به خودش جلب میکنه.
۲- خراشیدن (اسکرچ کردن) :
گربه ها با اسکرچ کردن قلمرو خودشون رو تعیین میکنن. اگه گربه شما شروع به خراشیدن و اسکرچ کردن وسیله هایی میکنه که شما دوستش دارین (مثل مبل)، پیشنهاد میکنم براش اسباب بازی های مخصوص مقل اسکرچر بگیرین تا از این طریق بتونین اسکرچ کردن که یکی از مشکلات رفتاری گربه هاست رو برطرف کنین.
۳- گازگاز کردن:
درسته که گربه ها برخلاف سگ ها تمایل زیادی به گازگاز کردن ندارن اما اگر این کار رو بکنن، ممکنه آسیب زیادی به شما برسونن. بروز رفتاری مثل گازگاز کردن در گربه ها میتونه ناشی از بی حوصلگی، پرخاشگری، کمبودهای تغذیه ای، دندان در اوردن (در بچه گربه ها) و یا از شیر گرفتن بچه گربه در سنین پایین باشه. همچنین ممکنه این رفتار صرفاً به این دلیل باشه که گربه شما در حال بازی کردنه.
۴- مشکلات ادراری:
گربه ها میتونن مشکلات ادراری گوناگونی داشته باشن. عفونت ها، التهاب ها، سنگ های مثانه، استرس، تومور و سایر عوامل میتونه باعث این بشه که گربه خارج از ظرف خاکش ادرار کنه، یا اینکه ادرارش رو اسپری کنه و حتی قادر به ادرار کردن هم نباشه. دعوای بین گربه ها یا بین گربه و سایر حیوانات خانگی و یا بوجود اومدن تغییراتی داخل محل زندگی (تغییر دکوراسیون، اضافه شدن عضو جدید به خانواده و … ) میتونه گربه ها رو تحت فشار قرار بده و باعث بروز مشکلات رفتاری گربه ها از جمله مشکلات ادراری بشه.
۵- پرخاشگری:
گربه ها ممکنه نسبت به سایر حیوانات خانگی و حتی افراد داخل منزل، پرخاشگر بشن و این اتفاق، یکی از بزرگترین مشکلات رفتاری گربه هاست. پرخاشگری میتونه ناشی از استرس و اضطراب و یا یه مشکل سلامتی باشه که باعث درد یا تغییرات هورمونی تو گربه ها میشه.
۶- لیسیدن اجباری و وسواسی:
لیس زدن مزمن گربه ها معمولا میتونه ناشی از درد و یا استرس و اضطراب اونا باشه. در حالی که همهی گربه ها خودشون رو لیس میزنن، لیسیدن بیش از حد ممکنه نشون دهنده ی یه مشکل جدی باشه و باید در اسرع وقت بهش رسیدگی کنین.
گربه ای که درد داره ممکنه قسمتی از بدنش رو لیس بزنه تا حدی که همهی موهای اون ناحیه بریزه (البته الزاما اینطوری نیست که هر قسمت از بدنش رو لیس بزنه یعنی همونجا درد داره). یه گربه ی مضطرب ممکنه شکم و سایر قسمت های بدنش خودشو به شکل وسواس گونه ای لیس بزنه.
چطوری مشکلات رفتاری گربه ها رو برطرف کنیم؟
بعضی از مشکلات رفتاری گربه ها ناشی از غریزهی اون هاست، اما بهتره برای رد کردن مشکلات پزشکی و سلامتی گربتون، با دامپزشک مشورت کنین. اگه شک دارین که گربه شما بیمار شده یا درد داره، به رنبال رفع این مشکل باشین و حتما باید به دامپزشک مراجعه کنین. همچنین دکتر ممکنه مکملها، داروها، فرمونها، رژیمهای غذایی خاص و سایر مواردی که برای کمک به گربههای مسنتر یا مهار لیسیدن بیش از حد طراحی شده رو بهتون پیشنهاد بده.
۱- سر و صدا کردن بیش از حد:
سعی کنین اسباب بازی یا وسیبله ای برای گربتون در نظر بگیرین که موقع شب سرگرم بازی کردن با اون باشه تا اینطوری از میومیو کردن اون جلوگیری کنین. همچنین میتونین در طول روز بیشتر باهاش بازی کنین تا خسته شه و شب بتونه به راحتی کنار شما به خوابی عمیق فرو بره! و یا حداقل انرژیش تا حد زیادی تخلیه شده باشه.
گربه شما ممکنه زمانی که غذا بخواد، نیاز به بازی کردن داشته باشه یا بخواد که شما نوازشش کنین، شروع به میو کردن بکنه. بنابراین نحوه آموزش شما در برابر این رفتارهایی که گربتون ممکنه از خودش نشون بده خیلی حائز اهمیته.
۲- ناخواسته خراشیدن:
گربتون رو با استفاده از کت نیپ و همچنین تهیه وسیله ای مقل اسکرچر، تحریک کنین. بعضی از گربه ها پارجه یا یکسری از مواد رو به طور خاصی دوست دارن بنابراین باید وسیله های گوناگون رو براش تهیه و تست کنین.
۳- مشکل گازگاز کردن:
اگه گاز گاز کردن گربه شما به حد نگران کننده ای رسیده، برای راه حل باید به دنبال علتش باشن.
مطمئن شین که غذای خشک با کیفیت و مطابق دستورالعمل های AAFCO (انجمن تغذیه حیوانات خانگی آمریکا) به گربتون میدین.
برای اینکه مطمئن شین گربتون مشکل دهان و دندان نداره، بهتره به دامپزشک مراجعه کنین.
این احتمال وجود داره که گربه شما دچار استرس و اضطراب شده باشه بنابراین محصولاتی که برای کاهش استرس و اضطراب طراحی شدهان، مثل فرمون ها و مکمل ها، ممکنه به کاهش مشکلات رفتاری گربه ها کمک کنه.
ممکنه که گربه شما حوصلش سر رفته باشه و با دادن اسباب بازی های مورد علاقش، این مشکل برطرف میشه.
۴- مسائل و مشکلات مرتبط با ظرف خاک :
اگه متوجه شدین که گربه شما زور میزنه یا نمیتونه ادرار کنه، نیاز به مراقبت فوری دامپزشکی داره.
سریعترین حالت ممکن میتونید با دامپزشک های وتوریا به صورت آنلاین صحبت کنین
خاک مخصوص، رژیم های غذایی، فرمون ها، مکمل ها و داروها همگی میتونه به رفع مشکلات رفتاری گربه در خصوص مسائل ادراری شما کمک کنه. زمانی که دلایل پزشکی رد شد، اغلب یه مشکل رفتاری وجود داره که باید برطرف شه.
مطمئن شین که ظرف خاک گربه شما به هیچ عنوان کثیف نباشه چرا که گربه ها در این مورد خیلی حساسن.
ممکنه گربه شما از نوع خاکی که استفاده میکنین خوشش نیاد یا ممکنه ظرف خاکش خیلی عمیق باشه.
به دنبال عوامل استرس زا داخل خونه باشین و سعی کنین که اونارو از بین ببرین. به عنوان مثال، وقتی یک گربه در داخل خانه با دیدن، شنیدن یا حتی حس کردن یک گربه در خارج از خونه مضطرب بشه، ممکنه مشکلات ادراری رو از خودش بروز بده.
۵- رفتار پرخاشگرانه :
هرگونه محرکی که باعث تهاجمی شدن گربه شما میشه رو سعی کنین شناسایی کنین و اونو از بین ببرین. اگه بتونین بفهمین که اون محرک چیه و از شرش خلاص شین، شما ساده ترین راه برای مقابله با رفتار پرخاشگرانه گربتون رو پیدا کردین.
اگه شک دارین که گربه شما بیمار شده، باید فوراً با دامپزشک تماس بگیرین. برای سؤالات مربوط به سلامتی، همیشه با دامپزشک مشورت کنین، چراکه دامپزشک با معاینه گربه شما، سابقه سلامتیش رو متوجه میشه و میتونه بهترین توصیه ها را برای حیوان خانگی شما ارائه بده.
منبع: The Spruce Pet