سر فصل ها
Toggleافسردگی پرنده یه بیماریه که تشخیصش برای سرپرست پرنده ها خیلی سخته؛ چرا که پرنده ها معمولا علائم بیماری رو از خودشون بروز نمیدن و اونو پنهان میکنن. با این تفاسیر تشخیص افسردگی پرنده میتونه خیلی خیلی دشوارتر از تشخیص بیماری توی اونا باشه! پرنده ها درست مثل ما آدما احساسات مختلفی رو تجربه میکنن اما اغلب احساس خودشون رو پنهان میکنن؛ مگر اینکه شدتش اونقدر زیاد بشه تا اونو بروز بدن (چه به شکل رفتاری و چه فیزیکی).
افسردگی پرنده و همچنین استرس توی پرنده ها به روش های مختلفی بروز پیدا میکنه. در ادامه قراره بهتون نحوه تشخیص افسردگی پرنده یا استرس اونا رو توضیح بدیم.
علائم افسردگی پرنده شامل چه مواردیه؟
افسردگی پرنده مثل هر بیماری دیگری برای حیوانات علائمی رو به همراه داره که کمک می کنن زودتر اون بیماری تشخیص داده بشه. این علائم شامل موارد زیر هستن:
گاز گرفتن
در حالی که بسیاری از ما آدم ها گاز گرفتن پرنده رو جزو رفتار خشونت آمیز و پرخاشگرانه اونا میدونیم، اما در واقعیت میتونه اینطوری نباشه و این رفتار پرنده، اغلب نشونه افسردگی پرنده و استرس اونا تلقی میشه. پرنده ها زمانی که میترسن اغلب شروع به گاز گرفتن میکنن و با این کار سعی دارن که از خودشون محافظت کنن. اونا ممکنه انسان، پرنده های دیگه و حتی میله های قفسشون رو گاز بگیرن.
گاز گرفتن میتونه نشونه ای از درد، ناراحتی، استرس و افسردگی پرنده باشه، بنابراین اگه دیدین پرنده شما به طور ناگهانی شروع به نشون دادن این رفتار از خودش کرد لازمه که حتما از دامپزشک بخواین تا پرنده شما رو معاینه بکنه تا خیالتون راحت بشه که بیماری و مشکل خاصی از نظر پزشکی، سلامتی پرنده شما رو تهدید نمیکنه.
زیاد شدن سر و صدا
طوطی های معمولی بسته به گونه ای که دارن میتونن صداهای مختلفی از خودشون تولید کنن. با این حال اگه متوجه این شدین که پرندتون داره جیغ میزنه و جیغ زدن هاش مکرر شده، این رفتار میتونه ناشی از استرس پرنده، استرس و بی حوصلگی اون باشه.
همونطور که گاز گرفتن پرنده میتونست نشون دهنده درد یا ناراحتی باشه، سر و صدا کردن اونا هم میتونه نشون دهنده درد و ناراحتی اون پرنده باشه. اگه پرنده شما به طور ناگهانی این رفتار رو از خودش بروز داد لازمه که توسط دامپزشک چکاپ بشه تا خیالتون از بابت سلامتی پرنده راحت بشه.
کم شدن سر و صدا
در حالی که جیغ زدن میتونه نشون دهنده استرس یا ناراحتی توی پرنده ها باشه، کاهش صدا میتونه نشون دهنده استرس یا افسردگی پرنده باشه. اگه پرنده به طور ناگهانی سر و صداش کمتر بشه احتمال داره که دچار استرس، افسردگی و یا بیماری شده باشه. بنابراین توی این موارد لازمه که پرندتون توسط دامپزشک معاینه بشه.
پر کنی
پر کنی پرنده می تونه تظاهر بیرونی خیلی رایج برای استرس و افسردگی پرنده باشه، خصوصا توی گونه های بزرگ تر مثل کاکادوها و طوطی های خاکستری آفریقایی. البته این رفتار تو پرنده های کوچیک تر مثل مرغ عشق هم دیده میشه.
بعضی از پرنده ها ممکنه به علت یه اتفاق خاص مثل صدای بلند توی خونه، جا به جایی محل زندگی، موارد تغذیه ای و پزشکی و … شروع به پر کنی کنن و حتی ممکنه این رفتار رو بعد از برطرف شدن شرایط هم ادامه بدن. اگه دیدین که پرندتون این رفتار رو از خودش نشون میده حتما لازمه که توسط دامپزشک معاینه بشه.
خود زنی
بعضی از پرنده ها توی شرایطی که به شدت استرس دارن، ممکنه که کارشون از پر کنی بگذره و شروع به جویدن و خوردن ماهیچه ها و عضلات خودشون بکنن که میتونه آسیب خیلی جدی بهشون برسونه. این پرنده ها باید به سرعت توسط دامپزشک معاینه بشن و داروهای آرام بخش براشون تجویز شه.
رفتارهای کلیشه ای
بعضی از گونه ها به خصوص کاکادوها، میتونن استرس خودشون رو به صورت یه سری رفتار نشون بدن مثل قدم زدن، نوک زدن به پنجه ها و چرخوندن سر (یا هر رفتار غیرعادی دیگری که ازشون سر بزنه).
در حالی که این رفتارها میتونه آسیب خاصی به پرندتون نزنه اما ممکنه نشونه این باشه که پرندتون از یه چیزی ناراحته و رضایت کافی نداره.
کاهش اشتها
پرنده هایی که به شدت تحت استرس یا افسردگی باشن ممکنه که کمتر غذا بخورن و وزنشون کم بشه. از اونجایی که کاهش اشتها میتونه نشون دهنده بیماری هم باشه، بنابراین اگه متوجه این شدین که اشتهای پرندتون کم شده لازمه که به دامپزشک مراجعه کنین.
چه چیزی باعث استرس یا افسردگی پرنده میشه؟
صرف نظر از اینکه پرنده با چه روش هایی میتونه استرس و افسردگی خودش رو بروز بده، دلایل مختلفی میتونه باعث افسردگی پرنده بشه.
از جمله این دلایل میشه به موارد زیر اشاره کرد:
عدم توجه
بسیاری از طوطی ها به خصوص گونه هایی که بسیار اجتماعی هستن و هوش زیادی دارن از جمله کاکادوها و طوطی های خاکستری آفریقایی، نیاز به توجه زیادی از سمت شما دارن. زمانی که اونا توجه کافی از سمت شما دریافت نکنن، بی حوصله میشن و ممکنه استرس به سراغشون بیاد، جیغ بزنن، پر کنی کنن یا به خودشون آسیب برسونن.
تغییرات محیطی
تغییرات محیطی اغلب میتونه باعث افسردگی پرنده و استرس اونا بشه. بعضی از مواردی که میتونه باعث ایجاد استرس توی پرنده ها بشه رو بهتون گفتیم:
- جا به جایی به محلی جدید برای زندگی
- اضافه شدن عضو جدیدی به خانواده (انسان – حیوان)
- تغییر جیره غذایی
- صداهای بلند (رعد و برق و …)
- تغییر محل قفس پرنده
تغییر در روتین زندگی
اگه روتین روزانه شما بهم بریزه ممکنه پرنده شما دچار استرس و افسردگی بشه. مثلا اینکه با پرندتون به مسافرت برین و …
پرنده ها اصولا جزو حیواناتی محسوب میشن که به شرایط زندگی عادت میکنن و کوچک ترین تغییر توی روتین زندگی میتونه باعث استرس و افسردگی پرنده شما بشه.
چطوری میتونیم جلوی استرس و افسردگی پرنده رو بگیریم و اونو درمان کنیم؟
مهم ترین نکته ای که باید حواستون بهش باشه اینه که سعی کنین علت استرس یا افسردگی پرنده رو متوجه بشین. اینطوری خیلی راحت تر میشه درمان رو روی پرنده انجام داد.
از دامپزشک کمک بخواین
فهمیدن علت دقیق استرس و افسردگی پرنده میتونه خیلی دشوار باشه اما دامپزشک با انجام چکاپ دقیق میتونه علت رو متوجه شه و به پرنده کمک کنه تا در سریع ترین حالت ممکن به حالت قبل برگرده.
وقت و توجه بیشتری خرج پرندتون بکنین
اگه پرنده شما موارد بالا رو داشت باید براش اسباب بازی های تعاملی تهیه کنین و سعی کنین تا اونو سرگرم کنین. همچنین داشتن توجه کافی از سوی شما میتونه تاثیر زیادی روی بهبودی حال پرنده شما داشته باشه.
محیط امنی برای پرنده فراهم کنین
پرنده ها عموما از صداهای بلند میترسن؛ بنابراین باید قفسشون رو جایی قرار بدین که آروم باشه و از پنجره هم دورتر باشه.
منبع: petmd