مغز سگها به طرز عجیبی عمل میکنه. در اینجا قراره ۱۰ حقیقت جالب راجب مغز سگها رو که احتمالا ازش بی خبرین، یاد بگیرین. درسته که سگها نمیتونن صحبت کنن، ولی احساسات و خواسته هاشون رو از طریق تکون دادن دمشون، حالت های صورتشون و پارس کردن بیان میکنن. سگها به اندازه کافی دانا هستن که شادی، ترس، خشم، هیجان و درد رو تجربه کنن.
مطالعات تصویربرداری اخیر نشون میده که سگها چهره ما رو میشناسن و وقتی که در معرض محرک های مثبت قرار میگیرن مغزشون مثل مغز ما واکنش نشون میده. با مطالعات انجامشده، پاسخ های علمی متفاوتی در مورد نحوه عملکرد مغز سگها داریم.
در اینجا ۱۰ حقیقت جالب راجب مغز سگها وجود داره که به شما کمک می کنه تا راجب عملکرد های شگفت انگیز مغز سگتون بیشتر بدونین.
۱.مغز سگها اندازه یه نارنگیه!
قدرت مغز اغلب با اندازه مغز نسبت به بدن مرتبطه. مغز سگها به اندازه یه نارنگیه، یعنی به اندازه مغز انسان، ظرفیت تفکر و چین خوردگی نداره.
نسبت مغز به بدن انسان ۱:۴۰ هست. بر اساس مطالعه ای که در مجله Popular Science منتشر شده، در سگها، در همه نژادها ۱:۱۲۵ هست. از این یافته ما متوجه میشیم که سگها به اندازه ما قدرت تفکر ندارن، اما در مقایسه با سایر حیوانات قدرت تفکرشون بسیار بیشتره (نسبت کوسههای سفید بزرگ ۱:۲۵۵۰ هست).
۲. قشر مغز سگ با انسان متفاوته
مغز انسان ها و سگها شباهت هایی داره، اما تفاوت های ساختاری و عملکردی عمده ای داره. بزرگترین تغییر مربوط به شکل قشر مغز هستش.
دکتر گرگوری برنز، عصبشناس دانشگاه اموری، اولین کسی بود که اسکنهای fMRI را برای دیدن داخل مغز سگ انجام داد. fMRI نوعی تصویربرداریه که فعالیت مغز رو در حین فعالیت سوژه اندازه گیری میکنه.
۳. سگها درست مثل ما احساس دارن
انسان و سگ تغییرات شیمیایی و هورمون های مشابهی تو مغزشون دارن. یکی از اونها آزادسازی اکسی توسین هست. طبق مطالعهای که تو سال ۲۰۱۵، وقتی سگ و انسان به چشمهای یکدیگر نگاه میکنن، این حس عشق و محبت رد و بدل میشه.
درست مثل ما، اونها نیز هیجان، ترس، خشم، پریشانی و درد رو تجربه میکنن. با این حال، سگها قادر به تجربه احساسات پیچیده تر نیستن.
۴.سگها میتونن افسردگی رو تجربه کنن
از اونجایی که سگها مثل ما احساساتی رو تجربه میکنن، اونها مستعد ابتلا به افسردگی، اضطراب، و حتی سندرم استرس پس از سانحه (PTSD) نیز هستن. به همین دلیله که داروهای ضد اضطراب – مثل مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) – میتونه کمک کننده باشه.
دکتر ساکمن، دامپزشک و مشاور رفتاری در میشیگان، تو مطالعه ایی که انجام داده، میگه: «سروتونین یه انتقالدهنده عصبی مهم در مغز هستش و در مناطقی از مغز سگها (و سایر حیوانات) مثل انسان دیده میشه.
۵.سگها برنامه ریزی نمیکنن
با وجود اینکه سگها میتونن طیف گسترده ای از احساسات، از جمله شادی و غم رو تجربه کنن. سگها در لحظه زندگی میکنن و اجازه نمیدن احساساتشون اونها رو زیاد غمگین کنه. دکتر ساکمن میگه: اونها زندگی عاطفی خوبی دارن ولی ما هیچ مدرکی نداریم که بگیم اونها برای هر رویدادی در آینده برنامهریزی میکنن.
۶. مغز سگها برای پاسخ مثبت به پاداش ها طراحی شده
تحقیقات بیشتر توسط برنز نشون داد که مغز سگ هنگام قرار گرفتن در معرض سیگنال های دست برای پاداش دادن تحریک میشه. وقتی که در معرض محرک های مثبت قرار می گیرد، همون ناحیه در انسان به طور مشابه پاسخ میده.
همه اینها به هسته دمی، بخشی از عقده های پایه در مغز منتهی میشه. این هسته دمی با ذخیره و پردازش خاطرات در یادگیری نقش داره. همچنین سرشار از گیرنده های دوپامینه که با احساس لذت هم انسان و هم در سگ ارتباط داره.
اگر پتت پرخاشگره و نیاز به مشاوره رفتاری داری، روی همین نوشته کلیک کن!
در مقالهای که برنز برای مجله اسمیتسونیان نوشته، اشاره میکنه که هسته دمی (و سیستم پاداش) متعلق به بخش خزندگان باستانی مغزه که همه پستانداران دارن.
۷. مغز سگها تجزیه و تحلیل بوها رو شگفت انگیز انجام میده
سگها حس بویایی فوقالعاده قدرتمندی دارن، همونطور که بخش بزرگی از مغز که به بویایی اختصاص داده شده، ثابت شده بخاطر این حس بویایی شدید، مغز سگها برای بو کشیدن بمب، مواد مخدر و کار در تیم های جستجو و نجات آموزش داده شده.
۸. سگ ها میتونن چهره انسان ها رو تشخیص بدن
سگها برای تشخیص انسانها از بو استفاده میکنن. از طریق تکامل، مغز اونها برای تشخیص چهره انسان و درک نشونه های احساسی و بصری توسعه یافته که از اونها برای هدایت رفتارهای خود استفاده میکنن.
بر اساس مطالعهای که در موسسه نوروبیولوژی در دانشگاه ملی خودمختار مکزیک انجام شد، ناحیه خاصی در مغز حیوانات (بهویژه قشر گیجگاهی دو طرفه) وجود داره که برای تشخیص چهرههای یک گونه طراحی شده. اما لورا کوایا و تیمش با بررسی اسکن مغزی سگ، متوجه شدن که سگها در تشخیص چهره انسان مهارت دارن.
این مطالعه بیان میکنه: «سگها بهویژه در تشخیص دو انسان، حتی اگر هر دو برایشان آشنا باشن، خوب عمل میکنن، اما همچنین، توانایی قابلتوجهی در دریافت سیگنالهای کوچک اما مهم در چهره انسان دارن.
۹. سگها میتونن خواب ببینن
مغز انسان و سگ مراحل مشابهی از فعالیت الکتریکی رو نشون میده. سگها مثل انسان ها میتونن خواب ببینن. به طور مثال اونها در مورد فعالیت های معمولی که روزانه انجام میدن مثل تعقیب پرنده ها و پارس کردن روی سر مامور پست خواب میبینن.
۱۰. سگ ها به اندازه یه کودک دو ساله باهوش هستن
محققان، از جمله نویسنده دکتر استنلی کورن، هم آزمونهای زبانی و هم ریاضی رو برای آزمایش مهارتها در کودکان انجام دادن و مشخص شده که هوش سگها در سطح یک کودک نوپا هستش. سگها میتونن تا ۱۶۵ کلمه رو یاد بگیرن و در ریاضیات از یه کودک سه یا چهار ساله پیشی بگیرن.
منبع: greatpetcare