رژیم غذایی گربه بیمار کبدی مثل هر گربه ای با بیماری های دیگه، باید یک رژیم خاص باشه. زمانی که متوجه این میشین که گربه شما به بیماری کبدی مبتلا شده طبیعتا همه ی تلاشتون رو می کنین که تا حد امکان گربتون به بهترین شکل زندگی خودش رو ادامه بده و راحت باشه. دامپزشک برای کنترل و درمان بیماری کبدی، طبیعتا داروهایی رو متناسب با شرایط گربه ی شما تجویز میکنه تا براش مصرف کنین. اما نکته ی مهمی که وجود داره اینه که باید حواستون به تغذیه و برنامه غذایی گربتون باشه.
کبد توی سلامتی بدن نقش خیلی مهمی و حیاتی داره و اگه به درستی کار خودش رو نتونه انجام بده ممکنه آسیب های جبران ناپذیری به بدن وارد بشه. کبد به عنوان یک ارگان حیاتی وظایف زیادی داره از جمله:
- جذب غذا (از طریق هضم و انتقال چربی ها)
- حذف محصولات جانبی ناشی از هضم (به عنوان مثال؛ سموم از جمله آمونیاک)
- تولید پروتئین
- عوامل لخته کننده خون
- آلبومین (که به حفظ مایعات در داخل بدن و همچنین انتقال مواد از طریق سیستم گردش خون کمک می کنه)
- هورمون ها
- حفظ سطح طبیعی گلوکز (قند) خون
بسیاری از اختلالات کبدی می تونن به این اندام آسیب بزنن و عملکردش رو مختل کنن از جمله:
- عفونت ها (باکتریایی، ویروسی، قارچی، تک یاخته ای، انگلی)
- سموم یا داروها
- فرآیندهای التهابی (به دلیل تروما، مواد شیمیایی یا بیماری های خودایمنی)
- کاهش جریان خون به کبد (به دلیل نارسایی قلبی، ناهنجاری مادرزادی
- ایدیوپایتک (علتش شناحته نشده است)
اکثر اختلالات کبدی، پیشرونده ان. اختلال تو عملکرد کید باعث نارسایی کبدی میشه و همین اتفاق منجر به تجمع سموم (که باعث اختلالات سیستم عصبی و دستگاه گوارش میشه)، کاهش سنتز (تولید)، پروتئین (در نتیجه ی نشت رگ های خونی و تجمع مایعات و مشکلات لخته شدن) و پایین اومدن سطح قند خون میشه.
ویژگی های رژیم غذایی گربه بیمار کبدی
رژیم غذایی گربه بیمار کبدی میتونه به عملکرد هرچه بهتر کبد کمک زیادی بکنه و جلوی آسیب بیشتر به کبد رو بگیره. داشتن رژیم غذایی گربه بیمار کبدی میتونه خوبی های زیادی داشته باشه به شرط اینکه موارد زیر توش رعایت شده؛ مواردی مثل:
- تامین انرژی کافی در قالب پروتئین با کیفیت بالا
- کاهش احتباس مایعات با کم کردن میزان سدیم جیره غذایی
- بالا بردن میزان آنتی اکسیدان های جیره غذایی برای محافظت از سلول ها در برابر آسیب
- کم کردن علام انسفالوپاتی کبدی (آمونیاک که ماده سمی هستش میتونه در اثر تجمع، آسیب مغزی ایجاد کنه)
مواردی که بالا بهتون توضیح دادیم اولین قدم برای این بود که برنامه غذایی گربتون توسط متخصص تغذیه باید جوری بالانس بشه که حتما این نکات داخلش رعایت شده باشه.
در رابطه با غذای خشک، برندهای مختلفی برای مدل هپاتیک وجود داره که میتونین از مراکز درمانی و یا پت شاپ ها تهیه کنین. اما در رابطه با غذایی خونگی، حتما باد تحت نظارت متخصص تغذیه، رژیم غذایی گربه بیمار کبدی بالانس بشه تا تمام نکاتی که باعث میشه روند پیشرفت بیماری کند بشه، در این برنامه لحاظ شده باشه.
به طور کلی، رژیم غذایی گربه بیمار کبدی باید شامل موارد زیر باشه:
- پروتئین با کیفیت بالا برای کاهش بار کار بر روی کبد
- کربوهیدرات با قابلیت هضم زیاد
- چربی هایی با کیفیت بالا
- آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین E، ویتامین C و سلنیوم برای مبارزه با استرس اکسیداتیو
نکته ی خیلی مهم در رابطه با تغییر جیره غذایی اینه که شما باید به آرومی و با حوصله، روند تغییر جیره غذایی رو براش آغاز کنین. به این صورت که باید چیزی در حدود ۱۰ الی ۱۵ روز زمان بگذره تا جیره ی غذایی گربتون کامل به سمت غذای جدید بره. اگه وضعیت گربه شما جوری باشه که اشتهایی به خوردن غذا نداشته باشه، باید براش لوله گذاری انجام بشه تا جلوی پیشرفت بیماری کبدی گرفته بشه و علائم این بیماری، بیشتر نشه.
اگه گربه شما به انسفالوپاتی کبدی مبتلا شده باشه، رژیم غذایی گربه بیمار کبدی باید جوری بالانس شده باشه که سطح پروتئین کمتری نسبت به جیره غذایی گربه سالم داشته باشه چرا که هرچه سطح پروتئین جیره غذایی کمتر باشه، تولید آمونیاک که در واقع یکی از محصولات جانبی هضم پروتئینه، کمتر میشه و همین امر به کم کردن علائم انسفالوپاتی کبدی کمک میکنه.
اگه گربه شما به آسیت (احتباس مایعات داخل شکم) دچار شده باشه، رژیم غذایی گربه بیمار کبدی باید میزان خیلی کمی از سدیم داشته باشه که از بدتر شدن این وضعیت جلوگیری بشه.
اگه شما سرپرست گربه ای هستین و متوجه این شدین که گربتون به بیماری کبدی مبتلا شده باید علاوه بر این که با دامپزشک متخصص، روند درمانش رو پیش می برین، حتما متخصص تغذیه رو هم کنار خودتون داشته باشین تا مطمئن بشین برای گربه شما بهترین رژیم غذایی گربه بیمار کبدی بالانس شده. اینطوری خیالتون راحته که گربه شما قراره زندگی سالم و باکیفیت تری داشته باشه.
منبع: petmd