درمان یبوست سگ ها مراحلی داره. اول باید ببینیم که یبوست دقیقا چی معنی میشه. وقتی سگ شما به اندازه معمول مدفوع نمی کنه یا اصلاً مدفوع نمی کنه، احتمالاً یبوست داره. اگه یبوست داشته باشه و مدفوع کنه، این مدفوع کوچیک، سفت و خشک خواهد بود و وقتی سگ شما برای دفع اون تلاش می کنه احساس درد خواهد داشت.
اکثر سگ ها ۱-۳ بار در روز مدفوع می کنن، معمولا هم بعد از غذا. مدفوع معمولی نرمه اما همچنان فرم خودشو حفظ می کنه. یبوست در سگ ها معمولا کم پیش میاد، اما درمان اون اغلب آسونه. همچنین می تونه خفیف یا شدید باشه.
یبوست شدید می تونه منجر به وضعیتی به نام انسداد بشه که طی اون اجابت مزاج غیرممکنه. انسداد طولانی مدت یا مکرر می تونه منجر به مگاکولون بشه. در این شرایط، عضلات دیواره روده بزرگ به طور دائم کشیده میشن و دیگه نمی تونن به درستی عمل کنن.
در این مطلب اون چیزی که باید در مورد یبوست در سگ ها بدونین، از علائم و علل گرفته تا درمان یبوست سگ بصورت خونگی و زمانی که نیاز به مراجعه به دامپزشک دارین، آورده شده.
چرا سگم مدفوع نمی کنه؟
بعد از اینکه سگ شما غذا می خوره، غذا وارد دستگاه گوارشش میشه. اندام های اصلی درگیر در هضم شامل معده، روده کوچیک و روده بزرگ (که کولون هم نامیده میشن) هستن.
روده بزرگ یکی از آخرین مراحل در فرآیند گوارش رو انجام میده. روده بزرگ توده ای از غذا و شیره های گوارشی عمدتاً هضم شده رو از روده کوچیک دریافت می کنه و سپس الکترولیت ها و آب رو از این توده جذب می کنه. این توده با عملکرد طبیعی ریتمیک عضلات دیواره روده بزرگ به سمت بیرون هدایت میشه.
اگه مواد مدفوع در حین حرکت کند بشن، روده بزرگ به جذب نمک و آب از این توده ادامه خواهد داد. در نتیجه مدفوع کوچیک تر و خشک تر میشه که حرکتش داخل روده بزرگ به سمت جلو رو دشوار تر میکنه و به این طریق سگ شما دچار یبوست میشه.
علائم یبوست در سگ
سادهترین علامت تشخیص یبوست در سگ اینه که برای دفع مدفوع زور میزنه، اما این علامت میتونن به راحتی با مشکلات دیگه مثل اسهال و مشکل ادرار کردن اشتباه گرفته بشه.
اگه می بینین که سگ شما نمی تونه ادرار کنه، فوراً با دامپزشک اورژانس تماس بگیرین، چون این یه وضعیت اورژانسیه.
با شدیدتر شدن یبوست، سگ شما ممکنه بی حال بشه، غذا نخوره یا شروع به استفراغ کنه. در صورت مشاهده هر یک از این علائم، فوراً با دامپزشک تماس بگیرین.
سایر علائم یبوست در سگ عبارتند از:
- اسکوت کردن (کشیدن پشتشون روی زمین) به دلیل ناراحتی توی ناحیه مقعد
- تورم در اطراف مقعد
- دور زدن یا قدم زدن بین دوره های زور زدن
- تولید صداهای مختلف مثل ناله کردن هنگام تلاش برای دفع مدفوع
- اجابت مزاج کمتر
- مدفوع کردن بصورت تکه های کوچیک و سفت که گاهی بدبو هستند و/یا در مکان های غیر معمول (مثل گوشه خونه و زیر فرش) رها میشن.
- ظاهر خمیده توی ناحیه کمر
- معده حساس (سگ شما نمی خواد که ناحیه شکمش رو لمس کنین)
- عبور مقدار کمی مایع با مخاط و/یا خون (ناشی از زور زدن بیش از حد)
علت یبوست سگ چی میتونه باشه؟
دلیل شماره یک یبوست در سگ ها خوردن چیزهاییه که غیرقابل هضم هستن و توی روده بزرگ قرار می گیرن و از پیشروی مدفوع جلوگیری می کنن. دلایل دیگه ی یبوست در سگ عبارتند از:
- رژیم غذایی نامناسب
- خوردن اقلام غیرقابل هضم (مثل مقادیر زیادی مو، استخوان و غیره)
- تغییر رژیم غذایی
- رژیم غذایی کم فیبر
- تغییر توی روال زندگی
- استرس ناشی از سوار شدن به هواپیما، مسافرت،ورود فرد جدید یا حیوون خونگی جدید به خونه
- تحرک کمتر
- وجود دردی که مانع از مدفوع کردن میشه
- آرتروز
- آبسه غده مقعد
- کمر درد
- آسیب عصبی
- تومورها
- بیماری دیسک
- انسداد ساختاری
- بزرگ شدن پروستات در سگ های نر ناشی از التهاب یا تومور
- شکستگی لگن
- تنگی روده
- بزرگ شدن غدد لنفاوی شکمی
- تومورهای راست روده یا مقعد
- بیماری سیستمیک
- کم کاری تیروئید
- بیماری مزمن کلیوی
- ناهنجاری های کلسیم و الکترولیت ها
- مصرف بعضی داروها مثل مواد افیونی و انتی هیستامین ها
چجوری به سگ های مبتلا به یبوست کمک کنیم؟
همه شما ترجیحتون اینه که سعی کنین یبوست سگتونو توی خونه حل کنین. اما در موارد خاص، سگ شما ممکنه نیاز به ویزیت دامپزشک داشته باشه. در اینجا چند دستورالعمل برای درمان یبوست سگ شما بطور صحیح وجود داره.
چه زمانی برای درمان یبوست سگ به دامپزشک مراجعه کنیم؟
بی حالی، کاهش اشتها، ناله کردن و استفراغ همگی از علائم موارد شدیدتر هستن که نیاز به درمان یبوست سگ دارن. اگه این موارد رو مشاهده کردین، با دامپزشک تماس بگیرین و سعی نکنین وضعیت رو توی خونه مدیریت کنین.
اگه سگ شما طی ۴۸ تا ۷۲ ساعت اجابت مزاج نداشته، وقتشه که با دامپزشک تماس بگیرین. اگه هنوز ۲ روز نشده، مراحل زیر رو دنبال کنین:
- وقتی سگتونو در حال زور زدن می بینین، بررسی کنین که آیا سگ شما قادر به ادرار کردنه یا نه. به راحتی میشه زور زدن برای ادرار و زور زدن برای مدفوع رو با هم اشتباه گرفت. عدم توانایی ادرار کردن یه وضعیت اورژانس پزشکی توی سگ هاست که باید فورا معاینه بشن.
- در مرحله بعد، اگه سگ شما قادر به مدفوع کردنه، قوام مدفوع رو بررسی کنین تا ببینین که آیا شواهدی از اسهال وجود داره یا نه. اگه اسهال یا مقدار کمی مایع همراه با مخاط یا خون مشاهده کردین، با دامپزشک تماس بگیرین.
- به ناحیه مقعد سگتون نگاه کنین و این موارد رو بررسی کنین؛ قرمزی، تورم و/یا زخم های باز (علائم آبسه). در صورت مشاهده هر یک از این موارد، فورا به دامپزشک مراجعه کنین.
اگه میخوای توی خونه ات از خدمات دامپزشکی استفاده کنی روی همین نوشته کلیک کن!
دامپزشک ها چجوری تشخیص میدن که چه چیزی باعث یبوست در سگ شما میشه؟
- در طول ویزیت، دامپزشک یه معاینه فیزیکی از جمله لمس رکتوم انجام خواهد داد. بر اساس معاینه و سابقه سلامتی سگ شما، میتونن تشخیص بدن که آیا سگ شما واقعاً یبوست داره یا نه.
- رادیولوژی از ناحیه شکم می تونه تشخیص و شدت یبوست رو تایید کنه. دامپزشک ها همچنین می تونن به شناسایی علل احتمالی مثل بلع مواد خارجی، شکستگی قبلی لگن، بزرگ شدن پروستات یا فتق پرینه کمک کنن.
دامپزشک شما ممکنه آزمایش های بیشتری رو توصیه کنه:
- آزمایش خون برای تشخیص کم آبی، عفونت، ناهنجاری های تیروئید و اختلالات الکترولیتی
- آزمایش ادرار برای تشخیص عفونت یا التهاب دستگاه ادراری و/یا پروستات
- سونوگرافی شکم یا کولونوسکوپی برای بررسی توده ها و تنگی ها در داخل و اطراف کولون
- MRI برای اسکن ناهنجاری های عصبی یا ساختاری
یبوست در توله سگ ها
یبوست در توله سگ ها شایع نیست، بنابراین توله سگی که درگیر زور زدنه به احتمال زیاد اسهال خواهد داشت.
توله سگ های تازه متولد شده باید توسط مادر یا سرپرستشون به صورت دستی تحریک بشن تا مرتباً ادرار و مدفوع کنن. اگه به دلیل رشد غیرطبیعی ناهنجاریهای ساختاری در داخل یا اطراف مجرای روده داشته باشن، این میتونه باعث کاهش سرعت غذا یا جلوگیری از جریان اون از طریق دستگاه گوارش بشه.
مقادیر زیادی از انگلهای رودهای و همچنین خوردن هر مادهای میتونه روده توله سگ رو مسدود کنه. توله سگ ها نسبت به سگ های بالغ به کم آبی و کمبود غذا حساس تر هستن، بنابراین وضعیت اونا میتونه به سرعت بدتر بشه.
اگه یه توله سگ هر یک از علائم زیر رو داشت، فوراً با دامپزشک تماس بگیرین:
- طی ۲۴ ساعت هیچ مدفوعی دفع نکرده
- غذا نمی خوره
- استفراغ داره
- به نظر میرسه که درد داره
- بی حاله
- شکمش متورمه
درمان یبوست سگ
اگه سگ شما فقط علائم خفیف یبوست رو نشون میده، ممکنه چند راه حل وجود داشته باشه که میتونین توی خونه امتحانش کنین تا به کاهش یبوست در سگ کمک کنه. علائم یبوست خفیف در سگ ها عبارتند از:
- زور زدن برای دفع مدفوع
- مدت زمان مدفوع بیشتر از حد معموله
- هنگام مدفوع کمی ناراحت به نظر میرسن (راه رفتن در حالت خمیده، ناله کردن، نگاه کردن مکرر به پشت خودشون)
- دفع مقادیر کمی مدفوع که سفت تر از حد طبیعیه
اما اگه سگ شما علائم شدید یبوست رو نشون میده، هیچ درمان خونگی نمی تونه کمک کنه. باید در اسرع وقت برای وقت ملاقات با دامپزشک تماس بگیرین. یبوست می تونه کل بدن سگ رو تحت تاثیر قرار بده و باعث آسیب دائمی به دستگاه گوارش اونا بشه.
در صورت مشاهده هر یک از این علائم، سگتونو در اسرع وقت پیش دامپزشک ببرین:
- احساس ناراحتی (راه رفتن های مکرر، زور زدن برای اجابت مزاج، نفس نفس زدن، نگاه کردن یا لیسیدن مکرر شکم)
- استفراغ
- غذا نخوردن
- عدم دفع مدفوع بیش از ۴۸ ساعت
- ضعف یا بی حالی
- متورم شدن شکم
- وجود خون توی مدفوع
۵ درمان خونگی برای یبوست سگ
اگه سگ شما فقط علائم یبوست خفیف رو داره و به نظر می رسه در غیر این صورت مشکل دیگه ای نداره، درمان یبوست سگ بصورت خونگی میتونه گزینه خوبی باشه.
۱. ناحیه مقعد سگ رو بررسی کنین.
به پشت سگ خودتون نگاه کنین ؛ گاهی اوقات مشکل آشکار خواهد شد.
سگ های مو بلند در معرض خطر ایجاد گره های مویی توی این تاحیه هستن که می تونه مقعد رو کاملاً بپوشونه و مدفوع سگ شما رو غیرممکن کنه. ممکنه مدفوع گیر کرده رو بین این گره ها پیدا کنین.
میتونین این گره هارو با موزر برقی (نه قیچی، که میتونه برنده باشه) جدا کنین. اگه نمی تونین خودتون این کار رو انجام بدین، دریغ نکنین و با دامپزشک یا یه آرایشگر تماس بگیرین. در صورت مشاهده هر گونه ناهنجاری دیگه (هر چیزی که از مقعد بیرون زده، تومور و غیره)، فوراً با دامپزشک مطرح کنین.
هیچ ماده خارجی ای رو به تنهایی از مقعد سگ خارج نکنین، چون این کار میتونه باعث آسیب به رکتوم یا دستگاه گوارش بشه.
۲. مصرف آب رو برای سگ افزایش بدین.
کمآبی در سگها میتونه باعث یبوست بشه.
اطمینان حاصل کنین که سگ شما همیشه به آب شیرین دسترسی داره. آبخوری های اتوماتیک میتونن باعث ترغیب سگ به خوردن آب بشن.
این امر به ویژه برای سگ هایی که به دلیل آرتروز یا سایر مشکلات حرکتی توی رفت و آمد مشکل دارن بسیار مهمه، چون ممکنه تمایلی به رفتن به سمت ظرف آب نداشته باشن. میتونین ظرف آب های مرتفع رو امتحان کنین تا سگ شما برای نوشیدن آب خم نشه. چند تا ظرف آب اطراف خونه قرار بدین تا سگ شما راحت تر بهشون دسترسی داشته باشه.
تغذیه سگتون با غذای کنسرو شده یا مخلوط کردن مقدار کمی آب با غذای خشک می تونه به درمان یبوست سگ شما کمک کنه.
۳. بیشتر پیاده روی برین.
ورزش باعث افزایش حرکت طبیعی دستگاه گوارش میشه. بنابراین اگه سگ شما کمی یبوست داره، برای اون تایم پیاده روی اضافی در صبح یا بعد از ظهر در نظر بگیرین؛ البته ابتدا مطمئن بشین که سگ شما به خوبی هیدراته شده و اب دریافت کرده. پیاده روی کوتاه و مکرر به تحریک حرکت مدفوع کمک می کنه.
این ورزش همراه با بوی مدفوع سگ های دیگه که قبلاً توی اون محیط مدفوع کردن ممکنه برای سگ مبتلا به یبوست شما کمک کننده باشه.
۴. به سگتون فیبر بیشتری بدین.
افزودن فیبر به رژیم غذایی سگ شما می تونه دشوار باشه. این کار می تونه به برخی از موارد یبوست کمک کنه اما برخی دیگه رو بدتر کنه. بهتره قبل از انجام این کار با دامپزشک در مورد افزودن فیبر به رژیم غذایی سگ صحبت کنین.
یه توصیه رایج ممکنه کنسرو کدو تنبل باشه. سگ های کوچیک معمولاً میتونن ۱ قاشق چایخوری کدو تنبل کنسرو شده رو با هر وعده غذایی مخلوط کنن. سگ های بزرگتر اغلب میتونن تا ۱ قاشق غذاخوری یا بیشتر رو تحمل کنن. مطمئن بشین که از کدو تنبل ساده و ۱۰۰ درصد کنسرو شده استفاده میکنین، نه از کیک کدو تنبل.
گزینه دیگه ای که ممکنه دامپزشک شما در مورد اون صحبت کنه پسیلیوم باشه (به عنوان مثال Metamucil® بدون طعم). دوز بر اساس اندازه سگ و شدت بالقوه مشکل متفاوته.
۵. پروبیوتیک ها رو امتحان کنین.
یه پروبیوتیک بدون نسخه برای سگ ها میتونه به برگردوندن باکتری های خوب به روده بزرگ سگ شما کمک کنه.
آیا می تونیم برای درمان یبوست سگ بهش ملین بدیم؟
بدون مشورت با دامپزشک به سگ مبتلا به یبوست ملین ندین. بسیاری از ملین ها برای سگ ها بی خطر نیستن، به خصوص اگه توی شرایط نامناسب استفاده بشن.
روغن معدنی یا وازلین سفید به سگتون ندین. این اقلام بدون طعم رو میشه به راحتی استنشاق کرد که منجر به پنومونی آسپیراسیون کشنده میشه.
دادن روغن نارگیل یا روغن زیتون به سگتون هم توصیه نمیشه. مقادیر نامناسب این ها می تونه منجر به پانکراتیت، نفخ، استفراغ یا اسهال بشه.
اما ممکنه دامپزشک به شما توصیه کنه که قبل از گرفتن وقت به سگتون که دارای یبوست خفیفه، یه ملین ملایم توی خونه بدین. با دامپزشک در مورد دوز مناسب برای جلوگیری از کم آبی و/یا اسهال صحبت کنین.
آیا میتونم سگمو تنقیه کنم؟
هرگز سگتونو توی خونه تنقیه نکنین، مگر اینکه دامپزشک محصول خاصی رو توصیه کرده باشه و به شما نشون داده باشه که چجوری اینکار رو انجام بدین.
سگ ها چه مدت میتونن به طور طبیعی مدفوع نکنن؟
اگه سگی بیش از ۴۸ ساعت مدفوع نکنه، این می تونه نشونه یبوست باشه.
به سگ مبتلا به یبوست چی غذا بدم؟
سگهایی که یبوست خفیف دارن ممکنه افزایش مصرف آب بهشون کمک کنه، که میشه با تغذیه از رژیم غذایی کنسرو شده یا اضافه کردن آب به غذای اونا به دست بیاد. علاوه بر این، افزایش محتوای فیبر غذا گاهی اوقات می تونه مفید باشه.
سگم دو روزه مدفوع نکرده، چیکار باید بکنم؟
اگه سگ شما بیش از ۴۸ ساعت مدفوع نکرده باشه یا هر یک از علائم زیر رو داشته باشه: زور زدن برای مدفوع، استفراغ، غذا نخوردن، بی حالی یا وجود خون در مدفوع ممکنه نیاز به معاینه حضوری توسط دامپزشک داشته باشه.
منبع: petmd
دانشجوی دکتری عمومی دانشگاه سمنان