سر فصل ها
Toggleنژاد ژرمن شپرد جزو ۱۰ سگ محبوب توی آمریکاست و قطعا یکی از شناخته شده ترین نژاد ها در کل جهان به حساب میاد.
ژرمن شپرد ها توی فیلم ها معمولاً نقش سگ های قهرمانو بازی می کنن، ولی علاوه بر ستاره فیلم بودن کارهای دیگه ای هم می کنن؛ مثل راهنمایی کردن افراد نابینا، دنبال کردن جنایتکاران و تشخیص و ردیابی مواد مخدر! این سگ ها میتونن یه نیروی پلیس یا نگهبان گله باشن و تازه این موارد فقط قسمت کوچیکی از کار هاییه که این نژاد همه فن حریف میتونه از پسش بربیاد.
این سگ ها حتی برای مردم آمریکا درست مثل یه قهرمان ملی میمونن؛ چون سگ های نژاد ژرمن شپرد توی حادثه ۱۱ سپتامبر زیر آوار ها دنبال افراد زنده میگشتن و پیداشون می کردن.
ژرمن شپرد ها میتونن سگ های فوق العاده ای باشن اما نه برای همه کس؛ چون خیلی پر انرژین و به فعالیت و ورزش زیادی احتیاج دارن و اگه این نیازشون تامین نشه حوصلشون سر میره و افسرده میشن و کارایی میکنن که دوس ندارین انجام بدن؛ مثلا پارس می کنن و یا وسایل خونه رو گاز میزنن و خراب میکنن.
این نژاد ذاتا یکم به همه چی مشکوکه و به همین دلیل برای سگ نگهبان بودن فوق العادست، ولی از طرفی اون سگ ها نیست که بیاد به مهموناتون خوش آمد بگه! البته اگه موقعیت های مختلف رو بهش نشون بدین و از زمان بچگی بهش افراد جدید رو معرفی کنین قطعا در طول زندگیشون برخورد بهتری با آدما خواهند داشت.
همین الان از متخصص برای سلامت سگت کمک بگیر
اطلاعات کلی
- منشا: آلمان
- ابعاد و اندازه: قد نرهای بالغ معمولا حدود ۲۴ تا ۲۶ اینچ (۶۰ تا ۶۵ سانتی متر) از ناحیه شانه و به حالت ایستاده هستش، در حالی که ماده ها ۲۲ تا ۲۴ اینچ (۵۵ تا ۶۰ سانتی متر) هستن. وزن اونا می تونه از ۵۰ تا ۹۰ پوند (۲۳ تا ۴۱ کیلوگرم) متغیر باشه.
- گروه نژادی: گروه گله داری
- طول عمر: 9 تا ۱۳ سال
- نوع پوشش مویی: دارای پوشش مویی دو لایه هستن که از یک لایه پوشش بیرونی متراکم، صاف یا کمی موج دار و یک لایه زیرین نرم تشکیل شده. رنگ مو ها شامل مشکی و قهوه ای مایل به زرد، سمور (ترکیبی از مشکی و برنزه با الگویی از موهای نوک تیره) و مشکیه. رنگ پوشش مویی ژرمن سیاه ناشی از یه ژن مغلوبه.
- خلق و خو: وفادار، مصمم، باهوش
- نیازهای ورزشی: بالا
- آموزش پذیری و تربیت: ژرمن شپرد ها از باهوش ترین نژاد های سگ هستن و بسیار قابل آموزشن.
- نظافت و رسیدگی: نظافت منظم برای این نژاد مهمه. پوشش مویی دو لایه این نژاد در تمام طول سال و در فصول ریزش بیشتر میریزه. برس زدن چند بار در هفته به مدیریت ریزش کمک می کنه و پوشش مویی اونارو سالم نگه می داره.
- وضعیت سلامتی: نگرانی های شایع شامل دیسپلازی لگن و آرنج، شرایطی که گوش ها رو تحت تاثیر قرار میده (مثل عفونت گوش) و چشم ها (مثل آب مروارید) و میلوپاتی دژنراتیو هستن.
اگه تا به حال به این موضوع فکر کردین که “یه ژرمن شپرد با چه سرعتی می تونه بدوه؟” برای شگفت زده شدن آماده باشین! این سگ های ورزشکار قادر به رسیدن به سرعت های باورنکردنی هستن، حتی تا ۴۸ کیلومتر در ساعت.
تاریخچه نژاد ژرمن شپرد
ریشه نژاد ژرمن شپرد به اواخر قرن نوزدهم بر می گرده، به ویژه به تلاش های رویایی کاپیتان مکس فون استفانیتز. کاپیتان فون استفانیتز که یه افسر سواره نظام آلمانی بود، جاه طلبی مشخصی داشت: پرورش یه سگ گله دار آلمانی بی نظیر. در قرن های گذشته، کشاورزان آلمانی و همتایان اروپایی اونا برای مدیریت و محافظت از دام هاشون به سگ ها متکی بودن.
برخی از سگ ها به دلیل مهارت گله داریشون موقعیت افسانه ای به دست آوردن و چوپان هارو وادار به طی مسافت های طولانی کردن تا سگ های ماده خودشونو با نر های برجسته جفت کنن. با این حال، همونطور که فون استفانیتز زیرکانه بهش پی برده بود، سگ های گله دار محلی هنوز به یه نژاد متمایز و یکپارچه تبدیل نشده بودن.
در سال ۱۸۹۸، فون استفانیتز پس از بازنشستگی از حرفه افسری، فصل جدیدی رو آغاز کرد: آزمایش پرورش سگ برای به وجود آوردن یه سگ گله ای استثنایی آلمانی. فون استفانیتز با الهام از بریتانیایی ها که به خاطر سگ های گله داری استثناییشون مشهور بودن، تکنیک های مختلف پرورش رو مطالعه کرد. اون به نقاط مختلف آلمان سفر کرد، در نمایشگاه های سگ شرکت کرد و سگ های گله به سبک آلمانی رو از نزدیک مشاهده کرد. در بین نمونه های خوبی که باهاشون روبرو شد – ورزشکار، باهوش و توانا – یه عنصر حیاتی رو کم یافت: یه سگ که همه این ویژگی ها رو در بر می گرفت.
در حالی که فون استفانیتز در ابتدا قصد داشت این نژاد در گله داری برتری داشته باشه، صنعتی شدن آلمان اونو به سمت تصور مسیر متفاوتی سوق داد. اون با درک کاهش نیاز به گله داری، به سمت تأکید بر مناسب بودن این نژاد برای کار پلیس و ارتش معطوف شد. فون استفانیتز با استفاده از ارتباطات نظامیش، تأیید دولت آلمان از توانایی های این نژاد رو تضمین کرد.
این نژاد در طول جنگ و بعد از اون در ایالات متحده مورد توجه قرار گرفت، چون سرباز های متفقین شجاعت و هوش سگ ها رو تحسین می کردن.
نکاتی درباره نگهداری نژاد ژرمن شپرد
ژرمن شپرد ها برای افرادی که مدت طولانی خارج از خونه هستن مناسب نیست؛ چون اگه تنها بمونن اضطراب جدایی میگیرن.
این سگ ها خیلی باهوشن؛ به همین دلیل باید همش درگیر یادگیری و بازی باشن و فعالیت ذهنی و فیزیکی رو با هم داشته باشن.
موهای این نژاد خیلی میریزه؛ به همین دلیل نیازه که چند بار توی هفته موهاشونو شونه بزنین.
درسته که ژرمن شپرد ها سگ های نگهبانن ولی هرگز نباید مدام با زنجیر بسته بشن یا طوری نگهداری بشن که فقط نقش محافظتی داشته باشن. با هیچ سگی نباید اینجوری رفتار بشه؛ چون این کار باعث افسردگی و افزایش حالت تهاجمی سگ میشه.
شخصیت سگ های نژاد ژرمن شپرد
ژرمن شپرد ها شخصیت گوشه گیری دارن و معمولاً خشن نیستن. اونا خیلی زود باهاتون دوست نمی شن ولی اگه بشن بهتون وفادارن و به این راحتیا ول کن نیستن!
با افراد خانواده راحتن ولی جلوی کسایی که بخوان خطری ایجاد کنن با تمام قدرت وایمیسن.
مثل بقیه سگ ها نیاز به اجتماعی شدن دارن و برای این کار باید موقعیت ها و افراد مختلف رو بهشون نشون بدین. اگه اینکارو خوب انجام بدین بزرگ که بشن سگ های خوبی میشن.
وضعیت سلامت ژرمن شپرد
ژرمن شپرد ها مثل همه نژاد ها میتونن مستعد بیماری های خاصی باشن اما لزوماً به این بیماری ها مبتلا نمیشن یا همش رو نمیگیرن. ولی مهمه که حواستون باشه که اگه علائمی مشاهده کردین سریع به دامپزشک مراجعه کنین.
- بیماری دیسپلازی مفصل ران: این بیماری نسبت به سایر بیماری ها رایج تره و از علائم مهمش میشه به لنگش پاهای عقبی موقع راه رفتن اشاره کرد. اینم بخاطر اینه که استخون ران به درستی مفصل ایجاد نکرده و همین موضوع باعث اختلال در راه رفتن میشه. بعضی مواقع میشه ورم مفاصل رو تو این بیماری دید. عوامل ژنتیکی مثل دچار بودن والدین سگ و عوامل محیطی مثل تغذیه ناسالم و آسیب دیدن موقع ورزش یا بازی در ایجاد این بیماری دخیلن.
- دیسپلازی آرنج: این بیماری هم مثل دیسپلازی مفصل ران ناشی از درست مفصل نشدنه؛ منتها این بار در مفصل آرنج. برای بهبودی این بیماری کاهش وزن و جراحی میتونه کمک کننده باشه.
- بیماری آلرژی: آلرژی در سگ ها بیماری معمولیه. سگ ها میتونن به غذا یا وسیله یا آب و هوا، گرد و خاک و شامپو و شویندشون آلرژی پیدا کنن که شما با اطلاع از عامل آلرژی زا و استفاده نکردن از اون میتونین سگتونو درمان کنین.
- GDV ( بیماری اتساع معده ) : همون نفخ کردن معده ست که سریع غذا خوردن، زیاد غذا خوردن یا خوردن مقدار زیادی آب بعد از غذا میتونه باعثش باشه. از علائم این بیماری میشه به سرازیر شدن آب دهان بصورت بیش از حد و یا عوق زدن بدون تهوع اشاره کرد. اگه همچین علائمی دیدین سریعا به دامپزشک مراجعه کنین.
- بیماری میلوپاتی دژنراتیو: این بیماری باعث اختلال در راه رفتن ژرمن شپرد ها میشه؛ چون نخاع رو درگیر میکنه و به قسمت هایی که مربوط به حرکت پاهای عقبی میشن آسیب میزنه. درمان خاصی تا حالا براش پیدا نشده ولی ویتامین E و B12 میتونه کمک کننده باشه.
- بیماری نارسایی پانکراس: در این بیماری آنزیم های مربوط به هضم غذا از لوزالمعده درست ترشح نمیشن و مشکلات گوارشی ایجاد می کنن. از علائم این بیماری میشه به کم اشتهایی، تغییر رنگ مدفوع، لاغری و نفخ اشاره کرد که اگه این علائم رو دیدین باید به دامپزشک مراجعه کنین.
اگه نیاز به مشاوره آنلاین با دامپزشک متخصص داری روی لینک کلیک کن!
مراقبت و نگهداری
۱- ژرمن شپردها نیاز به تمرین روزانه دارن.
۲- اگه زیاد تنها بمونن احتمال افسردگی و مشکلات رفتاری توشون زیاده.
۳- ژرمن شپرد ها زیاد پارس می کنن. بهشون دستور ساکت باش رو یاد بدین که به مشکل برنخورین.
وتوریا کلی مطلب راجع به آموزش سگ داره. اگه میخوای بخونی کلیک کن!
۴- ژرمن شپرد ها جویدن رو دوست دارن. اگه یه وقت چیز اشتباه و سفتی رو گاز بگیرن امکان داره به دندون هاشون آسیب بزنن یا چیزی رو قورت بدن که بعدا براشون مشکل ساز بشه؛ پس بهشون اسباب بازی های جویدنی و استخون های ایمن بدین که بتونن وقتی شما باهاشون بازی نمیکنین هم خودشونو سرگرم کنن.
۵- تا قبل از دو سالگی و تا وقتی که مفاصلشون درست شکل نگرفته نذارین که خیلی بپر بپر کنن؛ خصوصا رو جاهای سخت.
۶- شونه زدن موها دو تا سه بار در هفته باید انجام بشه.
۷- زیاد حمام بردن باعث از بین رفتن چربی هایی که پوست رو سالم نگه میدارن میشه و ریزش مو افزایش پیدا میکنه؛ پس تا وقتی که واقعا نیاز به حموم نداره، حموم نبرینش.
۸- کوتاه کردن ناخن ماهی یکبار نیازه و هفته ای یکبار باید گوششون چک بشه که چرک یا التهاب نداشته باشه و بوی خیلی بدی نده. گوش ها باید با تمیز کننده های مخصوص نظافت بشن.
۹- از اون جا که خیلی گاز گرفتن و جویدن رو دوست دارن باید حواستون به سلامت دندوناشون باشه. مسواک زدن با یه مسواک نرم و خمیر دندون مخصوص سگ ها میتونه خیلی کمک کننده باشه.
تغذیه نژاد ژرمن شپرد
از اونجا که فعالیتشون خیلی زیاده و انرژی بالایی نیاز دارن بهترین راه مراجعه به دامپزشک و دریافت رژیم غذایی مناسبه.
باید حواستون به تغذیشون تو دوران بچگی باشه. تو فاصله بین ۴ تا ۷ ماه خیلی رشد میکنن و باید از غذاهای مقوی و کم کالری براشون استفاده کنین.
اگه میخوای یه رژیم غذایی اختصاصی و شخصی سازی شده برای پتت داشته باشی روی این لینک کلیک کن!
سازگاری با کودکان و سایر حیوانات
این سگ ها با محیط آپارتمان سازگاری کمی دارن.
ژرمن ها با خانواده رابطه خیلی خوبی دارن و با بچه ها هم خیلی خوبن، جوری که بعضیا میگن که انگار این سگ ها هم پلیسن و هم پرستار بچه! اما باید حواسمون باشه که این سگ یه سگ بزرگ و قویه و اگه درست به کودک و سگمون آموزش نداده باشیم که چطور با هم رفتار کنن، احتمال داره دچار خطا بشن و مشکل درست بشه. با این وجود ژرمن شپرد ها معمولاً خیلی قابل اعتمادن.
در مقابله با سایر پت ها هم سازگاری تقریبا متوسطی دارن. اگه از دوران بچگی با پت های دیگه آشنا بشن احتمالا مشکلی ایجاد نمیشه.
منبع: dogtime
دانشجوی دکتری عمومی دانشگاه سمنان